Waarom ik dierproefvrije cosmetica gebruik

dierproefvrije cosmetica is iets wat tegenwoordig bij mij standaard is. toen ik wat jonger was INTERESSEERDE dierproeven me vrij weinig en gebruikte ik gewoon waar ik zin in had. ik wil met dit artikel graag uitleggen waarom ik bewust kies voor dierproefvrije cosmetica en wat tips en uitleg geven.

De overgang naar dierproefvrije cosmetica heb ik heel bewust en in een keer gedaan. Ik had een aardige cosmetica collectie, die ik op dat moment flink moest uitdunnen. Ik had alle producten verzameld en ook alle verdwaalde producten bij elkaar gezocht. Zoals de 1000 lipsticks die rondzwierven in mijn tassen.

Ik heb een krat naast me neer gezet en heb de lijst van Naoki erbij gepakt. Naoki is de site van Sophie, en ze heeft een hele fijne en uitgebreide dierproefvrije cosmetica lijst en die kwam toen goed van pas.

Ik heb alle producten die op dieren getest waren in de krat gedaan. Sommigen met pijn in mijn hart, zoals producten van MAC, YSL, Armani en Chanel. Maar ik wilde op deze manier niet meer bijdragen aan dierenleed, dus heb ik ze toch allemaal verzameld.

Nu vraag je je misschien af wat ik met deze producten heb gedaan. Weggooien vond ik geen optie, want dan verspil je de producten alleen maar. Ik heb alles dus afgegeven aan vriendinnen. Het oogschaduwpalet bijvoorbeeld, wat je links bovenin de krat ziet, was een limited edition van MAC en heb ik afgegeven aan een vriendin die er toendertijd net geen te pakken had gekregen. Ik heb iedereen gewoon laten graaien en was er binnen 10 minuten vanaf.

Nadat ik mijn hele collectie opgeschoont had heb ik gekeken of ik producten miste en hier een dierproefvrije vervanger voor aangeschaft. Als ik nu producten koop zijn die uiteraard altijd dierproefvrij.

Maar Lori, waarom gebruik je nou dierproefvrije producten? Alles in Europa is toch dierproefvrij?

Ik gebruik dierproefvrije producten omdat ik niet wil bijdragen aan al het dierenleed wat erachter schuil gaat. Er zijn tegenwoordig genoeg alternatieven voor dierproeven en ik geef liever mijn geld (indirect) uit aan die alternatieven dan aan konijntjes die met mijn crème in hun oogjes zitten, alleen maar om te kijken of het misschien een reactie bij mij teweeg brengt.

Ook is het zo dat dierproeven in de EU inderdaad verboden zijn en als je het zo bekijkt, onze producten in de schappen technisch gezien dierproefvrij zijn. Helaas ligt het wat ingewikkelder, want ingrediënten en de eindproducten worden nog veelvuldig in het buitenland getest. Er is helaas nog geen wereldwijd verbod op dierproeven. Er zijn ook merken die hun producten in China laten testen (hier zijn dierproeven verplicht). Grote bedrijven zoals L’oreal laten hun producten veelvuldig in China testen, omdat dit bij wet verplicht is als je daar wil verkopen.

In mijn ogen zijn deze merken dus niet dierproefvrij en wil ik hier ook niet aan bijdragen.

Dierproefvrije producten dragen vaak ook een keurmerk, degene die ik het meest vertrouw is het leaping bunny logo, te zien bovenaan het artikel.

Ook gebruik ik heel vaak de lijst van Naoki. Als je meer informatie wil rondom alles wat met dierproefvrije cosmetica te maken heeft, neem ook dan zeker even een kijkje. Ze doet al haar onderzoek zelf en geeft hele uitgebreide uitleg.


Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren en eventueel zelf overweegt om over te stappen op dierproefvrije cosmetica. Als je vragen of opmerkingen hebt, mag je die altijd stellen bij de reacties, maar hou het netjes.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *